Semínkový chléb
135 g slunečnicových semínek
90 g lněných semínek
65 g lískových oříšků nebo mandlí
145 g ovesných vloček
2 lžíce chia semínek
4 lžíce semínek jitrocele indického ( je nutné - dá se sehnat ve zdravé výživě )
1 lžička soli
1 lžíce javorového sirupu (můžete použít i třtinový cukr)
3 lžíce kokosového oleje
350 ml vody
Postup je velmi jednoduchý. V míse smícháme všechny sypké přísady. Zvlášť rozšleháme javorový sirup, olej a vodu a postupně vlijeme do mísy se semínky a pořádně promícháme. Postupně se těsto stává tužší a tužší. Pokud je těsto hodně tuhé, přidáme pár lžiček vody. Necháme nejlépe přes noc v lednici zaležet. Druhý den rozehřejeme troubu na 175°C. Z těsta vytvarujeme hranatý bochánek a pečeme na středním roštu nejprve 20 min. z jedné strany a poté 30-40 min. z druhé strany.
Vůně, která se Vám bude prostupovat celou kuchyní při pečení je neodolatelná a je těžké vydržet a napustit se do té dobroty hned. Ale vydržte ! Je potřeba, aby chlebík pořádně vychladl, pro lepší krájení.
Ochutnejte třeba s vegan pomazánkou ....